Het geslacht KOEZE

Deze familie heeft haar wortels in de Friese hoofdstad Leeuwarden, alwaar de sporen tot het jaar 1716 terug te vinden zijn. Daarvoor gaat de afstamming nog verloren in de nevelen der tijden.

Er zijn geruchten dat de eerste Koeze met het gevolg van Czaar Peter de Grote is meegekomen uit Rusland, maar daar is geen enkel bewijs voor.

De schrijfwijze van de naam kent diverse variaties, zoals Koese, Coese, Coeze en zelfs Couze.

De leden van de familie Koeze konden al in een vroeg stadium lezen en schrijven en beroepen lagen in de sfeer van ambachten als letterzetter en zilversmid en beroepen in het onderwijs.

De familie is uitgewaaierd over het hele land en naar de Verenigde Staten. Recentelijk zijn er ook familieleden in Engeland en Ierland aangekomen. 

nuts.jpg (80576 bytes)

De stamboom is, ten behoeve van de overzichtelijkheid, verdeeld in een aantal takken, te weten de Friese tak (nazaten leven nu nog in Friesland), de Amerikaanse tak (een bloeiende tak rond Grand Rapids in Michigan), de Haagsche tak (waar o.a de makelaar Koeze & Partners) deel van uitmaakt), de Oost-Nederlandsche tak (rond Almelo, Arnhem en Apeldoorn) en de Hollandse tak (waar de maker van deze site lid van is).

Er zijn nog vele open vragen:
* Is er een verband met het geslacht Koese rond Zevenbergen en Stellendam? Er is een Zevenbergse Koese in Leeuwarden gevonden!
* Is er een familiewapen? De Zevenbergse Koeze's voeren een wapen met een pelikaan met jongen op het nest, vergezeld van een sterretje op elke schildhoek.
* Waar komt de achternaam vandaan? In Overijssel, Drenthe en de Achterhoek was een koeze een soort wandelstok met een knobbel aan het ondereind, die bij allerlei rituelen rond het huwelijk werd gebruikt. Een ander gezichtspunt is het feit dat de beginklank "koez" in het Russisch voorkomt.
* In Meppel nemen Berend Arends en zijn kinderen op 26 april 1826 de achternaam Koeze aan. Waarom? 

 

Het geslacht PLANTE

Deze familie ontstaat in Voorst en Brummen in de provincie Gelderland en is inmiddels terug te voeren tot het jaar 1663. Hoewel de eerste  generatie nog wat onzeker is, heeft de familie tegen het einde van de 17e eeuw vaste grond onder de voeten.

 

De naam Plante wordt voor het eerst gedragen door Jan Hendrikz. Hij is tuinman op het landgoed De Poll, een iets ten noorden van Voorst aan de IJssel gelegen landgoed van de baronnen Schimmelpenninck van der Oijen. Voorheen noemde Jan Hendrikz zich dan ook Jan v.d. Poll. In diezelfde tijd werkte op de Poll ook een tuinman met de achternaam Planten (wellicht was het de voorganger van Jan Hendrikz) en het is mogelijk dat hij die naam overgenomen heeft, zij het zonder n.

 

De schrijfwijze van de naam Plante komt ook voor als Plant. De familie met de naam Planten is zeer waarschijnlijk niet gelieerd.

De familie is uitgewaaierd over het gehele land, hoewel een groot deel in het oosten van Nederland is blijven hangen.

De naam Plante komt ook veel in het buitenland voor. Zo bevinden zich vele naamgenoten in Canada (Franstalige deel) en de Verenigde Staten. Deze stammen af van Ierse en Franse Plante's. Ook in Frankrijk bevinden zich vele Plante's (sommigen met een dubbele achternaam als Plante de la Fébure). De naam LaPlante komt ook veel voor (een familie waar de schrijfster Linda LaPlante deel van is). Er is echter hoogst waarschijnlijk geen verband met onze familie, hoewel er wel vermoedens zijn van emigratiegevallen in het verleden. 

Hervormde Kerk Voorst

 

De leden van de familie waren voornamelijk werkzaam in de agrarische sfeer, terwijl in een later stadium diverse familieleden als politie-ambtenaar werkzaam waren.

 Info van de website forebears.io: 

 

Where Does The Last Name Koeze Come From? nationality or country of origin

The last name Koeze is more commonly found in The Netherlands than any other country or territory. For other possible spellings of Koeze click here.

How Common Is The Last Name Koeze? popularity and diffusion

The last name is the 1,328,260th most commonly held family name on earth, borne by approximately 1 in 43,375,801 people. The last name is primarily found in Europe, where 61 percent of Koeze live; 61 percent live in Western Europe and 61 percent live in Germanic Europe.

This last name is most widely held in The Netherlands, where it is carried by 103 people, or 1 in 163,898. In The Netherlands it is mostly concentrated in: South Holland, where 52 percent reside, North Holland, where 17 percent reside and Gelderland, where 11 percent reside. Beside The Netherlands Koeze occurs in 3 countries. It is also found in The United States, where 36 percent reside and Canada, where 2 percent reside.

Koeze Last Name Statistics demography

In The United States Koeze are 36.56% more likely to be registered Republicans than The US average, with 83.33% registered with the political party.

Koeze earn somewhat more than the average income. In United States they earn 14.72% more than the national average, earning $49,500 USD per year.

Top

PlaKo Productions  | g.koeze@gmail.com